Experiment met buurtparticipatie

De ‘ideeën’ van Waterhart zijn als project ingediend bij de bestuurscommissie Stadsdeel Oost, die het initiatief ondersteunt. Een uitzonderlijke gang van zaken, omdat de commissie experimenteert met buurtparticipatie.

Waterhart NIET in Gebiedsplan 2018

Op twee bijeenkomsten (30-10-17 en 28-11-17) werd het initiatief van Waterhart aan de buurt gepresenteerd en door voor- en tegenstanders uitgebreid besproken. De voorlopige uitkomst is dat de het initiatief nader onderzoek nodig heeft en daarom niet wordt opgenomen in het Gebiedsplan 2018, dat december 2017 definitief vorm krijgt.

De IJhaven ís al een geliefde plek

De IJhaven. Een prachtplek waar steeds meer Amsterdammers en toeristen graag wandelen, winkelen, zwemmen, zeilen, roeien of genieten op een van de vele terrassen. Alles kan. Iedereen is welkom. En dat moet vooral zo blijven. Maar commercialisering en massatoerisme liggen op de loer.

Waarom meer, meer, meer? 

Volgens ‘Waterhart’, een initiatief van ondernemers in samenwerking met Stadsdeel Oost, is de Veemkade langs de IJhaven ‘geen prettige plek om te verblijven’. Waterhart wil daarom nieuwe bezoekers aantrekken met commerciële activiteiten. Op www.waterhart.amsterdam krijgen we een indruk van de ideeën: de IJhaven dreigt te worden volgebouwd. Met steigers, horeca, een zwembad en zelfs een uitkijktoren in het water. Dat is vast heel goed voor de ondernemers. Maar wordt de IJhaven daar zelf écht beter van? Mooier? Levendiger?

Laat deze prachtplek geen pretpark worden! 

Een groeiende groep verontruste buurtbewoners heeft zich verenigd in actiecomité ‘Houd de IJhaven Open’. Want juist het open karakter maakt de IJhaven tot een geliefde plek. Die bouw je niet vol met attracties. Dat is niet goed voor de buurt. En uiteindelijk ook niet voor de bezoekers. Die kant moeten we niet op. Kijk naar het centrum van Amsterdam, dat dreigt te bezwijken onder massaal toerisme. Sociale cohesie is sneller afgebroken dan weer opgebouwd.

Waar staan we voor?

Géén pretpark
* Geen verrommeling in het water
* Geen aanzuigende werking voor grootschalige recreatie
* Geen nieuwe horeca, er is al volop keuze
* Geen extra geluidsoverlast, er is echt al genoeg herrie
* Geen overloopgebied om de binnenstad te ontlasten

Wél prachtplek
* Wel een levendige IJhaven, open voor iedereen
* Wel ruimtelijk karakter en architecturale schoonheid
* Wel verbetering, mét behoud van het prettige leefklimaat
* Wel een fijn winkelcentrum met meer bijzondere winkels
* Wel ruimte voor tijdelijke evenementen

Help mee! Houd de IJhaven Open!

Sta je net als wij op de bres voor het behoud van de ruimtelijkheid en het nautisch erfgoed van IJhaven en omgeving? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en schrijf een reactie naar ja@houddeijhavenopen.nl. Wij houden je dan op de hoogte van de ontwikkelingen.

how to design your own website